Nu är det klart: Regeringen räknar med att Sverige ska bryta mot samtliga centrala EU-lagar om klimatet
I torsdags fastställde regeringen den uppdaterade nationella energi- och klimatplan (NECP) medlemsstaterna måste lämna in till EU-kommissionen före halvårsskiftet. I de uppdaterade planerna ska medlemsstaterna visa vad de tänker göra för att uppfylla EU-lagstiftningens krav, primärt fram till 2030.
Som jag misstänkte i min blogg för ett par månader sedan är den plan regeringen fastställt närmast identisk med det underlag Energimyndigheten överlämnade 17 april.
Det betyder att regeringen räknar med att Sverige fram till 2030 inte kommer att uppfylla ett enda av de centrala kraven i EU:s lagstiftning:
ESR (ansvarsfördelningsförordningen): Regeringen räknar med att de svenska utsläppen utanför nuvarande utsläppshandel blir större än lagstiftningen tillåter.
LULUCF-förordningen: Regeringen räknar med att den svenska nettoinlagringen av kol i landskapet och träprodukter kommer att bli mindre än lagstiftningen kräver.
Förnybartdirektivet: Regeringen räknar med att andelen förnybar energi i den svenska energimixen 2030 kommer att bli lägre än EU-lagstiftningen kräver.
Energieffektivitetsdirektivet: Regeringen räknar med att den svenska energianvändningen 2030 kommer att bli större än direktivet tillåter.
(Detaljer kring EU-lagstiftningens krav och hur mycket de svenska planerna avviker finns i min blogg. I en bilaga till det underlag Energimyndigheten lämnade till regeringen i april, reflekterar myndigheten kring det faktum att Sverige väntas bryta mot EU-lagstiftningen.)